DOLAR 32,4068 0.13%
EURO 34,8238 0.05%
ALTIN 2.402,010,23
BITCOIN 19299443,56%
Mersin
21°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE


2021 Tüm Emekliler Sendikası Şube Kongresi Yapıldı
313 okunma

2021 Tüm Emekliler Sendikası Şube Kongresi Yapıldı

ilçe temsilcilik kongrelerini tamamlayan 2021 emekliler sendikası şube kongresini yaptı

ABONE OL
Nisan 29, 2024 11:25
2021 Tüm Emekliler Sendikası Şube Kongresi Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekliler Sendikası kongrelerini tamamladı. Bir aydan beri ilçe temsilcilik kongrelerini tamamlayan 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin şubesi dün de şube kongresini yaptı. Kalabalık bir kitlenin katıldığı kongrede eski yönetim güven tazeledi. Hüseyin Kurt yeniden başkan seçildi. “Üç kuşak Köyü “projesini anlatan şube sekreteri Fatih Kaplan “Bu proje hayali değildir, takip etmeye devam edeceğiz” dedi. Ayrıca üye sayısını daha da artırmak için bir kampanya başlatan şube yönetimi bu çalışmaya tüm üyelerimizin katılmasını istiyoruz dediler.

Yeni yönetim listesi

Üç Kuşak Köyü/Mahallesi

Anayasamız, 1. ve 2. maddelerinde, Türkiye Devletinin bir Cumhuriyet olduğunu, demokratik laik ve sosyal bir hukuk Devleti niteliklerini taşıdığını yazar.

Cumhuriyette egemenlik, Tanrının vekili olduklarını iddia eden kişi, aile, hanedan, zümre veya sınıfa değil,   ulusa/halka aittir. Devleti yönetenler meşruiyetlerini Tanrıdan değil, halktan/ulustan alırlar.

Demokratik laik ve sosyal bir hukuk Devleti, yurttaşlarının tamamını insan onuruna uygun koşullarda yaşatmakla yükümlüdür.

Gene Anayasanın   57. maddesi: ”Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır, ayrıca toplu konut teşebbüslerini destekler.” şeklindedir.

Vurgun Talan Ekonomisi

AKP, 22 yıllık iktidarında konut sorununda halkçı kamucu bir çözüm geliştirmedi. TOKİ asıl görevi olan, depreme ve  afete dayanıklı kentsel dönüşümü tamamlamak; düşük gelirli yurttaşlara ferah,ulaşılabilir, uygun ödemeli konutlar yapmak olduğu hâlde, daha çok üst gelir grubuna yönelik lüks konutlar üretti. Bu politika eleştirildiğinde, biz lüks konut yapıp satarak kazandığımız parayı yoksullara konut yapmak için harcıyoruz, diyorlardı.Oysa ki gerçek böyle değildi. TOKİ kamu gücüyle sahip olduğu çok değerli hazine arazilerini, arsaları özel şirketlere kuşkulu ihaleler yoluyla devrediyor, lüks konutlar büyük paralarla alınıp satılıyor; kamudan şirketlere devasa servet transferleri yapılıyordu.Ben de iki yıl süreyle TOKİ/özel şirket ortaklığında lüks konutlar üreten bir şantiyede çalıştım.

TOKİ, hem depreme afete dayanıklı kentsel dönüşümde, hem de yoksullara konut edindirmede sınıfta kaldı, görevini yapmadı.Bugün işsizlerin, gençlerin, asgari ücretle geçinenlerin, emeklilerin bırakın konut sahibi olabilmesini, kiralık ev bulamadıklarını, maaşlarının kiraya bile yetmediğini yaşayarak görüyoruz.Yakın zamana kadar, bizim ülkemizde ABD’de olduğu gibi binlerce evsiz, sokakta yaşayan büyük kitleler yok diye övünürdük.Şimdi tam da bu tehlikeyle karşı karşıyayız.

Varsayalım ki, toplumsal dayanışma gereği,  işsizler, gençler, yaşamlarını, hayallerini ertelemek pahasına ailelerinin yanında kalmaya devam ediyorlar.Peki ailelerin, emeklilerin konutu yoksa, işsiz veya asgari ücretli gençler nereye sığınacaklar? Emekliler arasında konut sahibi olma olanağının her geçen yıl daha da düştüğü istatistiklere yansımış durumda.Artık kıdem tazminatıyla konut sahibi olabilme olanağı yok.

Çare Bizde

İktidar böyle yapıyor diye elimiz kolumuz bağlı mı olacak? Hayır, bir çare bulacak, bir yol açacağız.

Belediye Kanununun 14. maddesi belediyelere konut üretme görevini de yüklüyor.*

Elbette ki belediye  TOKİ’nin  göstermelik olarak  yetersiz sayıda sosyal  konut, çok sayıda lüks konut üretme örneğini takip etmemeli, kamucu halkçı bir yaklaşıma sahip olmalıdır.

Örgütlü Halkı Hiçbir Kuvvet Yenemez

Bizler emekliyiz, tecrübeliyiz, çalışmada, üretmede, dayanışmada, mücadele etmede deneyim sahibiyiz.Sorumluluğumuz sadece kendimizle sınırlı değil; çocuklarımıza, torunlarımıza, doğaya, çevreye, kurda kuşa da  borcumuz var. Ne yazık ki şu anda çocuklarımıza ve torunlarımıza uygun yaşam koşulları ve yeterli istihdam  sağlayamamanın acısını duyuyoruz. Binbir   emekle yetiştirdiğimiz gençlerimiz geleceklerini yurt dışında arıyorlar.Onların yerine, iktidarın sorumsuz dış politika tercihiyle taşıyamayacağımız kadar göçmen/ sığınmacı doluyor ülkemize.  ABD, teşvik ettiği  göç politikasıyla ulus devletleri istikrarsızlaştırıyor,  Avrupa ülkeleri bundan korunmak üzere rüşvet kabilinden mali yardımlarla Türkiye’yi göçmen/ sığınmacı deposu, tampon ülke  olarak kullanıyor.Bir yandan göçmen/sığınmacılar her türlü istismara açık hâlde kalıyor, diğer yandan Türkiye toplumunun birlik ve dirlik iradesi  daha da aşınıyor.Ülkemizde yaşanan konut sıkıntısının temel nedeni iktidarın vurgun talan sistemiyse de, bu kadar çok sayıda sığınmacı göçmen, bunun ikincil nedenlerinden biridir. Bugün Suriye yönetimiyle iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde iş birliği yapılsa, Türkiye’yi ve Suriye’yi istikrarsızlaştıran göçmen sığınmacı sorunu büyük oranda dostça çözülür.

Haydi Gel Köyümüze Gidelim

”Üç kuşak bir arada köyü/mahallesi” hayalimiz var.

Üç kuşağın bir arada yaşayacağı  bu köyde/mahallede ilk koşul olarak, taraflar birbirlerine destek olmaya en baştan gönüllü olmalıdır. Konutsuz işsizler, gençler ve emekliler için, uygun ödemeli tek katlı, bağımsız, bahçeli  konutlar inşa edilmelidir.

Herkesin kendi konutunun yanı sıra ortak alanlarda emeklilerle çalışanların dayanışma içinde olabileceği ortak alanlar olmalıdır. Ortak alanlar kreş, mutfak, atölye, işlik vb.’leri olabilir.Uygun alan varsa küçük ölçekli sağlıklı tarım yapılabilir.Burada üretilen tarım ürünleri belediye aşhanelerine maliyetine verilebilir.

Emekliler arasında formasyonu uygun olanlar kreşte görev alır, çocukların annesi babası işten dönene kadar göz kulak olur. Genç anne baba buna karşılık emeklinin alış verişini yapar.

Hafta sonları birlikte yemek yaparlar, ortak etkinlikler düzenlerler.

Bağımsız konuta sahip emekliler, bir öğrenciyi kira almadan sadece tükettiğini talep ederek barındırmayı üstlenir.

Biraz eskide kalan,  üç kuşak bir arada yaşayan geniş ailenin, mahallenin, köyün  yeni versiyonunu gerçekleştirebiliriz.Böyle bir proje gerçekleştiğinde çocuklar, gençler ve emekliler daha mutlu, daha dirençli, daha sağlıklı olurlar. Kuşaklar arası kültür aktarımı gerçekleşir, yabancılaşma giderilir. Elbette ki bu hayalin geçekleşmesi için önce güçlü bir halk iradesine gereksinmemiz var. Ardından devreye şehir planlamacısı, mühendis, mimar, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, hekim,hukukçu girmeli, projeyi olgunlaştırmalıdır.

Bu köyde/ mahallede,  anne ,baba, eş, çocuk, öğrenci, emekçi, emekli dayanışma içinde, başı dik, sırtı pek, karnı tok olacak, yarınından endişe duymayacaktır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.