Beklenmedik Durumlar Lojistiğinin Sürdürülebilirliği

Mehmet Miman yazdı " Lojistiğin sürdürülebilirliği"

Dr MEHMET MİMAN

Beklenmedik Durumlar Lojistiğinin Sürdürülebilirliği

Beklenmedik durumlarda talebi karşılamaya yönelik lojistik ağlarında merkezi depo ile operasyonel üsler arasında taşıma linkleri seçici bakım ile modellenebilir. Seçici bakımda temel olarak hiçbir şey yapmamak, bozulan linki tamir etmek, linki (çalışır haldeyken veya bozukken) yenisi ile değiştirmek linki (çalışır haldeyken veya bozukken) üstün teknoloji ile değiştirmek olmak üzere dört tane alternatif hareket düşünülebilir. Burada alternatif hareketlerin seçimi beklenmedik durumlar ağının sürdürülebilirliğinde (ağın belirlenen görevleri talep ve arz arasındaki ilişkiye göre başarı ile gerçekleştirebilmesi) çok amaçlı optimizasyon problemi olarak karşımıza çıkar.

Temel olarak beklenmedik durumlar ağının sürdürülebilirliğinin maksimizasyonu, alternatif hareketler için belirlenen sürenin minimizasyonu ve alternatif seçilen hareketlerin maliyetinin minimizasyonu ilk etapta düşünülebilen üç amaç olarak değerlendirildiğinde optimizasyon tekniği lojistik ağın sürdürülebilirliğini en çoklamaya çalışırken bunun için seçici bakım faaliyetleri için gerekli süreyi ve maliyeti minimum etmeye çalışır. Literatürde çok değişik optimizasyon teknikleri mevcut iken bu yazıda her bir amacı mümkün olan en iyi değerlere ulaştırmayı amaçlayan fiziksel programlamadan bahsedelim.

Fiziksel programlama ile her bir amaç için “yüksek derecede istenilmeyen”, “istenilmeyen”, “tolere edilebilir”, “istenilen” ve “yüksek derecede istenilen” eşik değerleri belirlenerek bütünleşik amaç fonksiyonu ile her bir amacı mümkün olan en iyi bölgeye taşıyacak karaların belirlenmesi esastır. Böylelikle amaç fonksiyonlarından arzu edilmeyen dereceler önlenmeye çalışılmış olunur. Bu da beklenmedik durumlar lojistik ağının görevi düşünüldüğünde karar vericiler için önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Beklenemedik durumlar lojistik ağlarının sürdürülebilirliği ile bu ağların fiziksel programlama ile çok amaçlı optimizasyon modelleri ile tasarlanmasına yönelik detaylı bilgilere yazarın

Multi-objective optimisation of a contingency logistics network through physical programming” adlı makalesinden ulaşılabilinir.