ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK İLE DEPO SİSTEMLERİ TASARIMI
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerinin bilgisayar tarafından üretilen ses, video, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Zenginleştirme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve yapay bilgi ve elementleri gerçek dünyanın üzerine monte edilebilir. Bu çalışma ile öncelikle artırılmış gerçekliğin çalışma prensipleri ortaya konulmakta daha sonra artırılmış gerçekliğin lojistik sistemlerinde özellikle raflı depolama sistemlerinde kullanım ilkeleri ve de potansiyel kazanımları ilgili literatürle birlikte yer verilmektedir. Depolama sistemlerinin bu teknolojik uygulama ile nasıl çalışacağı ve özellikleri sunulmaktadır. Artırılmış gerçekliğin depo sistemlerinde uygulanmasının çerçevesi çizilmektedir. Lojistikte en önemli iş yüklerinden olan sipariş hazırlama, kargo lama ve ürün depolama süreçlerinin firma çalışanının daha az efor sarf ederek yeterli ve doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşabilmesi sayesinde iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Hazırlanan depo-tasarım uygulamasında konum tabanlı haritalandırma kavramı ile birlikte sunulan barkod okuyucu kavramı, istenilen bilgiyi kullanıcıya yazılı ve grafiksel olarak sağlar. Bu sayede iş süresinin azaltılması ve çalışan motivasyonunun arttırılması hedeflenmiştir.
Lojistik sektörü içerisinde verilen hizmetler arasında maliyet ve operasyon el verimlilik adına süreç yönetiminin en önemli olduğu noktalardan birisi Depo Yönetimidir. Taşıma işleminden sonra en çok giderin yapıldığı ve yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu depo yönetiminde kurulum ve sonraki aşamalar da profesyonel bir yol izlenmediği takdirde zarar edilebilir. İstenilen parçanın depoda zaman kaybedilmeden bulunması ve ihtiyaç yerine kolaylıkla taşınabilmesi önemlidir . İnsan faktörü depolama sisteminin merkezinde olduğunda, yoğun çalışma temposu ve oluşan zaman kısıtlamalarında hata yapma riski artacaktır. Küçük yüzdelerde olsa bile bu hata oranları, ürün sayısı arttığında kabul edilemez bir hal alabilir. Lojistik sektöründe en önemli iş yüklerinden olan sipariş hazırlama ve ürün depolama süreçleri firma çalışanının yeterli ve doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşabilmesi sayesinde iyileştirilebilir.
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerinin bilgisayar tarafından üretilen ses, video, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür . Zenginleştirme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve yapay bilgi ve elementleri gerçek dünyanın üzerine monte edilebilir. Artırılmış Gerçeklik uygulamaları gelişen teknoloji ile beraber giderek yaygın hale gelmektedir; eğlence, inşaat, reklamcılık sektörlerinde ve uygulanabilirliği yeni fikirlere bağlı birçok alanda gelişim gösterecektir.
Artırılmış gerçeklik uygulamaları henüz Lojistik alanında yeterli dikkati üzerine çekememiştir. Lojistik süreçlerin op time edilmesi amacı, endüstriyi yeni arayışlara itmiştir. Bu çalışma, Artırılmış Gerçekliğim içerdiği potansiyel sayesinde lojistik alanında depolama, kargo lama, sipariş hazırlama vb. birçok süreçte, zaman ve çalışan motivasyonu faktörlerini iyileştirmede kullanılmasını tasarım olarak sunmaktadır.
Depolama sistemlerinde çeşitli sipariş hazırlama teknikleri mevcuttur. Eski fakat yaygın olarak kullanılan bir yöntemde çalışan elindeki kâğıt sipariş listeleri ile ürünleri depoda arar, bulur ve siparişe hazırlar. Modern sistemlerde ise kâğıt listelerden kurtulunularak çalışan elinde bulunan, doğrudan depo yönetim sistemine bağlı elektronik cihaz ile bu işlemi gerçekleştirir. Yakın zamanda lojistik şirketleri “pick-by-voice” ve “pick-by-light” denilen iki sistem üzerine yoğunlaşmışlardır. Pick-by-voice sisteminde çalışan kulaklığı sayesinde bilgisayardan verilen sesli komutları dinleyerek işlemi gerçekleştirir. Bu sistemin dezavantajı yüksek gürültülü ortamlarda verimli olmaması ve bu yüzden çalışan tarafından tercih edilmemesidir. Bir diğer sistem olan pick-by-light sistemi depo ralarına konulan ışıklar ile çalışanı yönlendirerek yapılmaktadır. Her iki sistemde esnek olmaması ve pahalı olması nedeni ile şirketleri yeni arayışlara itmiştir.
Olay Akışı
Senaryonun olay akışı şu şekilde gerçekleşir; 1.Çalışan depo girişine geldiğinde sipariş listesi ve artırılmış gerçeklik uygulamasının kullanıma hazır olduğu akıllı telefon ya da tableti ve gerekli diğer ekipmanları alarak uygulamayı açar. 2.Çalışan elindeki sipariş listesindeki ürünleri sırası ile ilk olandan başlayarak seçer ve hazırlanan barkod uygulaması ile barkod ya da ürün numarasını sisteme elindeki cihazın kamerası ile taratır. 3.Sistem tarafından algılanan ürün, ekran vasıtası ile kullanıcıya ürünün resmini, sipariş adedini, üretici firmasını, depoya geldiği tarihi, depodaki rafının isim ve harf karşılığını ilk etapta gösterir. 4.Çalışan ürünü ilgili raftan almaya karar verdiğinde hazırlanan haritalandırma sistemi, ürünü deponun kuşbakışı görüntüsü üzerindeki yeri ve ürüne giden en kısa yolun tarifini çalışana görsel olarak ekranda sunar. 5. Çalışan ilk ürünü aldığında, sıradaki ürün ya da ürünler için 2.nolu adıma giderek sırası gelen ürünü seçer ve süreç sipariş listesi tamamlanana dek devam eder. 6. Eğer sipariş listesi tamamlanmış ise çalışan sipariş teslim noktasına giden en kısa yolu yine uygulama üzerinden görerek ürünleri teslim eder ve uygulamayı kapatır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.