Çanakkale Savaşı’nda muhabere subayı olarak görev yapan askerin, kurtuluş mücadelesini anlatmak için dokuttuğu asırlık duvar halısı, 92 yaşındaki kızı tarafından müzeye bağışlandı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de muharebe subaylığı yapan Ali Nazmi Gürer, cephedeki görevinin ardından Kayseri’ye gitti.
Misakımilli’nin 1920’de kabul edilmesini ölümsüzleştirmek isteyen Gürer, bu tarihlerde Bünyan ilçesinde kurtuluş mücadelesinin işlendiği 6 halı dokuttu.
Gürer, Osmanlıca Misakımilli yazısı, bir elinde bayrak diğer elinde de kılıç tutan kadın figürü, cephede savaşan askerler, Selimiye Kışlası, İstanbul silueti ve doğan güneşin işlendiği el dokuması halılardan 5’ini komutanlarına hediye etti, sonuncusunu da kızı Halet Gürer Ünlüata’ya miras bıraktı.
Mersin’de yaşayan 92 yaşındaki kadın, 1973 yılında vefat eden babasından kalan asırlık halıyı daha iyi korunması için Mersin Atatürk Evi Müzesi’ne bağışladı.
– “Aileden sadece ben kaldım”
Ünlüata, AA muhabirine, asker kökenli babasının anlattığı kahramanlık hikayeleriyle büyüdüğünü söyledi.
Baba yadigarı eserin kendisi için kıymetli olduğunu belirten Ünlüata, “Bu halıyı yaşatmak için müzeye getirdim. Aileden sadece ben kaldım. Halıyı yaşatmak için burada bırakacağım. Ebedi olarak kalması için buradayım, mutluyum. Ben 92 yaşındayım, çok şükür bugünleri gördüm. Allah bu ülkeyi iç ve dış düşmanlardan, görünür, görünmez kazalardan, belalardan korusun.” diye konuştu.
Ünlüata, müze görevlilerine ilgilerinden dolayı teşekkür etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.